Berekening beslagvrije voet

 

Berekening beslagvrije voet

Wanneer beslag is gelegd op uw inkomen (inkomens-/loonbeslag) wordt een beslagvrije voet vastgesteld. Op een deel van het inkomen mag de deurwaarder namelijk geen beslag leggen. Dit is de zogenaamde ‘beslagvrije voet’.

 

De gerechtsdeurwaarder kan alleen dat deel van het inkomen dat boven de beslagvrije voet uitkomt in beslag nemen. Eenvoudig gezegd is de basis van de beslagvrije voet 90% van de toepasselijke bijstandsnorm. Daarnaast wordt in de beslagvrije voet rekening gehouden met woonkosten, premie ziektekostenverzekering en mogelijk andere inkomsten van u en uw eventuele partner.

 

Het deel boven de beslagvrije voet wordt door werkgever of uitkerende instantie rechtstreeks aan de gerechtsdeurwaarder overgemaakt, totdat uw volledige schuld is voldaan. Uw werkgever of de uitkerende instantie is verplicht hieraan mee te werken.

 

Het is de gerechtsdeurwaarder die, namens de beslaglegger, de beslagvrije voet moet berekenen op grond van de hem bekende informatie. In dit kader willen wij u wijzen op uw informatieplicht, zoals is bepaald in art. 475g Rv, waarmee u verplicht bent de gerechtsdeurwaarder desgevraagd op de hoogte te stellen van uw bronnen van inkomsten. Wanneer uw omstandigheden wijzigen (bijvoorbeeld omdat uw inkomen is gewijzigd) is het verstandig de gerechtsdeurwaarder direct op de hoogte te stellen van alle belangrijke informatie. Zo kan de gerechtsdeurwaarder, namens de beslaglegger, de beslagvrije voet eventueel opnieuw berekenen.

 

Zelf berekenen

Indien u uw beslagvrije voet zelf wilt berekenen, dan kunt u gebruik maken van de rekenmodule van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Met de rekenmodule kunt u vaststellen welk deel van uw inkomen vrij blijft van beslag. U kunt ervoor kiezen het resultaat van de berekening per e-mail te verzenden of de gegevens te verwijderen.

 

Bereken uw beslagvrije voet

 

Beslagvrije voet m.i.v. 01 januari 2018
Maximale verhoging woon- en ziektekosten m.i.v.  01 januari 2018

Contactgegevens

Bezoekadres:
Jan Campertlaan 2,
3201 AX Spijkenisse

Postadres:
Postbus 639,
3200 AN Spijkenisse

Email: info@rijnlandgdw.nl

Internet: www.rijnlandgdw.nl

Telefoon: 0181-622707

Telefax: 0181-617986

KvK-nummer: 24247638

Disclaimer

 

Openingstijden:
Maandag t/m Vrijdag van 08:30 – 16:30

Stel uw vragen aan onze experts